Sofasamtale om sirkulærøkonomi

Sirkulærøkonomi – Hva er det egentlig? Og hvordan blir vi sirkulære?

En sofasamtale om mulighetene for en økonomi som ivaretar livsgrunnlaget vårt og fremtidens generasjoner.

Kl. 14.00 – 15.15 i kjelleren på Kulturhuset under Bytte- og fiksefesten

Til bytte- og fiksefesten har vi invitert et panel bestående av aktører som arbeider for at økonomien vår skal endres til å bli sirkulær. Vi skal sammen gi deg et krasj-kurs i hva sirkulærøkonomi egentlig er og diskutere hvordan vi kan omlegge økonomien nasjonalt og lokalt. Hva kan Ås bidra med?

Ebba Boye er samfunnsøkonom og styreleder av nettverket Rethinking Economics og har nettopp skrevet en rapport om skiftet fra lineær til sirkulær økonomi. Jens Maage er ‘sirkulær økonom’ med bred erfaring som har arbeidet med å gjøre avfallsbransjen til en sirkulær bransje i over ti år. Ås-beboer Aasmund Bunkholt leder Trefokus, et selskap som jobber med å formidle forskning om bruk av tre som materiale. Han er også styreleder av Pådriv – en nettverksorganisasjon og samfunnsdugnad for både sosialt og økologisk bærekraftig byutvikling. Andre Helgestad jobber for Fremtiden i våre hender, er student i samfunnsøkonomi ved NMBU og brennende opptatt av bruke brede perspektiv for å finne gode løsninger på krevende samfunnsproblemer. Samtalen ledes av Liv Anna Lindman, samfunnsøkonom og 3. kandidat for de grønne i Ås.

Dagens samfunnssystemer er kilde til en vanvittig sløsing med ressursene vi har til rådighet. 9 av 10 råvarer vi henter fra naturen blir ikke gjenvunnet eller sirkulert etter endt bruk, men ender i stedet opp som ulike former for avfall. Menneskenes forbruk har skapt store miljø- og klimakriser som utpekes til vår tids største politiske utfordringer. Vi må legge om både produksjon og konsum av varer – og det haster.

Sirkulær økonomi, til forskjell fra dagens linære økonomi, handler om å bevare ressursene i økonomien lengst mulig. Målet er å redusere råvare- og energibruk, utslipp og avfall til et absolutt minimum. Dette oppnås blant annet ved å kjøpe mindre, vedlikeholde og gjenbruke eksisterende varer, og til sist, omgjøre avfallet til nye ressurser ved å bruke det til produksjon av nye varer med god kvalitet og lang levetid med mulighet for reparasjon. I Norge, i dag, er det særlig avfallsgjenvinning som vektlegges når vi snakker om omlegging til en sirkulær økonomi.

Foto: Erlend Ekseth (Unsplash)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s